De Basis Spelregels bij Voetbal
Voetbal is één van de meest eenvoudig te leren sporten ter wereld. Waarschijnlijk is dit ook de reden dat het ook de populairste sport ter wereld is. Hier vind je de regels om het spel te spelen. De regels worden moeilijker naarmate je op een hoger niveau gaat spelen. Maar zelfs op profniveau zijn ze vrij goed te begrijpen. De Internationale Voetbalfederatie (FIFA) bepaalt de officiële spelregels. Zij hebben bepaald dat de officiële regels aangepast mogen worden zodat ze geschikt zijn voor spelers onder de 16 jaar, damesvoetbal, oudere spelers (ouder dan 35 jaar) en voor spelers met een handicap. Leuk om te weten is dat je in verschillende voetbal spelletjes op onze website deze regels kunt leren, kijk bijvoorbeeld eens in het spel ‘Voetbal Techniek’.
De regels
Veldafmetingen
Het veld moet rechthoekig zijn... Dat is het wel zo een beetje. De grootte van het voetbalveld hangt af van hoeveel spelers elke kant heeft en hoe groot de goals zijn, dit verschilt namelijk per leeftijdsgroep. Om te voldoen aan de echte internationale wedstrijdregelgeving (11 tegen 11), moet het veld de volgende afmetingen hebben:
Lengte: minimaal 100 meter en maximaal 110 meter
Breedte: minimaal 64 meter en maximaal 75 meter
Afmeting van de bal
De afmeting van de voetbal hangt af van de leeftijd. Hieronder zijn de afmetingen te vinden die gelden voor de basisspelregels van het spel.
3-5 jaar oud - afmeting 3: Dit is een goede balgrootte voor binnenshuis of in de achtertuin. Kinderen worden echter al snel te groot voor afmeting 3. Het maken van een puntertje wordt dan lastig.
6-12 jaar oud - afmeting 4: Deze wordt gebruikt tot leeftijd 11-12. Het is een fantastische afmeting voor het ontwikkelen van vaardigheden.
12-volwassene - afmeting 5: Dit is de standaardmaat die gebruikt wordt in het prof- en amateurvoetbal voor volwassenen. In sommige landen leren kinderen vanaf 4 jaar al om met bal maat 5 te spelen. Het idee hierbij is: meer baloppervlak = meer oppervlak voor een trap.
Spelers
Voetbal wordt gespeeld met twee teams die bij voorkeur een gelijk aantal spelers hebben. Het maximale aantal spelers per team is 11 (de keeper + 10 veldspelers). Hoe jonger de spelers, hoe kleiner de teams. In sommige competities wordt er met 8 spelers gespeeld, bijvoorbeeld bij kinderen van 10 jaar of jonger. Voor kinderen jonger dan 5 speelt men soms ook met 6 spelers per team.
Wisselen
Officieel mag je maar 3 keer per wedstrijd een wissel toepassen. Dit aantal kan verschillen afhankelijk van de regels die gelden. In de jeugdcompetitie is er meestal geen maximaal aantal wissels. Het blijft wel zo dat een speler alleen kan gewisseld worden als de bal niet in het spel is en als het eigen team in het bezit is van de bal. Een voorbeeld: je mag wisselen als je eigen team de bal mag ingooien of een doeltrap neemt. Verder mag er ook niet gewisseld worden als de bal nog in het spel is. Zelfs niet als de keeper de bal vasthoudt. Als de keeper de bal vast heeft, is de bal officieel nog steeds in het spel. Bij futsal gelden hiervoor andere regels.
Het begin van de wedstrijd
De wedstrijd begint altijd in het midden van het veld. Als de scheidsrechter fluit, speelt het team dat de aftrap doet de bal naar voren naar een andere speler van het eigen team. De tegenstander mag niet in de middencirkel komen vóórdat het andere team de aftrap heeft gedaan.
Tijdens het spel
De bal is ‘in het spel’ (of gewoon: ‘in’) zolang deze zich in het wedstrijdveld bevindt. De enige uitzondering is als de scheidsrechter fluit voor een overtreding of als er sprake is van buitenspel. De bal is kortgezegd ‘in’ zolang hij zich tussen de goals en de zijlijnen bevindt. Verder is de bal ook in als hij de lijn aanraakt (of op de lijn ligt). Als hij dus het buitenste deel van de goal of een zijlijn aanraakt, is hij nog steeds ‘in’ (dit geldt ook voor een bal die in de lucht is). Ook een bal die een doelpaal, hoekvlag of de scheidsrechter heeft geraakt, is nog steeds ‘in’. De scheidsrechter maakt in die zin dus onderdeel uit van het veld.
Doel van het spel
Volgens de basisspelregels is het doel van het spel om de bal zo snel mogelijk in het doel van het andere team te krijgen. Het team dat na een vooraf bepaalde tijd de meeste doelpunten heeft gescoord is de winnaar. Er is pas officieel gescoord als de bal volledig over de doellijn heen is gegaan. Raakt de bal de doellijn nog aan, dan is er dus nog geen sprake van een doelpunt! Het komt vaak voor dat profvoetballers tot aan de doellijn slidings maken om hun team een tegendoelpunt te besparen. En hoewel iedereen bij hoog en laag beweerde dat het echt een doelpunt was, bleek vaak achteraf op de camerabeelden dat de bal nog steeds in contact was met de lijn (dit geldt ook als de bal nog in de lucht is). Ook tijdens het WK gebeurt dit weleens, en het veroorzaakt nogal wat leed aangezien er met het blote oog moet worden besloten of er wel of niet gescoord is. Er worden geen computers of sensoren gebruikt. De FIFA is namelijk tegen het gebruik van technologie.
Hoe lang duurt een wedstrijd?
Een wedstrijd volgens de basisregels duurt niet langer dan 90 minuten. Er zijn twee helften van ieder 45 minuten (dat is wat de profs doen, met een rustpauze van 15 minuten na de eerste helft). Bij wedstrijden voor kinderen duurt één helft tussen de 15 en 30 minuten. De rustpauze duurt tussen de 7 en 10 minuten.
Geen handen!
Oké, waarschijnlijk was je hier al van op de hoogte, maar hoe dan ook: alleen de keeper mag de bal met de handen aanraken. De definitie van een handsbal is ‘het aanraken van de bal met een deel van je hand (inclusief je nagels) tot aan je bovenarm. Je schouders mag je gewoon gebruiken dus! Daarbij moet worden onthouden dat ook de keeper de bal niet mag aanraken als de bal opzettelijk naar hem of haar wordt teruggespeeld door een andere speler van zijn team (terugspeelbal). Deze regel bestaat al 25 jaar. Voorheen werd de bal bij een oprukkende tegenstander teruggespeeld naar de keeper, die de bal vervolgens veilig vasthield. Door de invoering van deze regel werd het spel leuker om naar te kijken voor toeschouwers. Bij jeugd onder de 10 wordt de regel vaak niet altijd toegepast omdat er in de meeste gevallen geen sprake is van een opzettelijke terugspeelbal.
Uit
Als de bal over de zijlijn gaat (uit), volgt er een ingooi. Het team dat de bal vóórdat deze over de lijn is gegaan als laatste heeft aangeraakt, mag ingooien. Als de bal over de achterlijn gaat, kunnen er twee dingen gebeuren: Als het team dat de achterlijn verdedigt de bal als laatste aanraakt, mag het andere team een corner nemen. Als het aanvallende team de bal als laatste aanraakt, volgt er een doeltrap door het verdedigende team.
De belangrijkste regel:
Ben je supporter van PSV dan ben je goed bezig. Ben je voor ajax of feyenoord, dan zou ik nog eens heel goed gaan nadenken of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. PSV is namelijk de leukste club met de beste support.
Mooi! Je bent nu bekend met de basisspelregels van het voetbal. En nogmaals, als je de regels nog beter onder de knie wilt krijgen hebben wij tal van voetbal spelletjes op onze website staan waarin je veel te maken krijgt met deze spelregels. Veel plezier!